Podrobnosti recenze
9.4 5 10Nepřemýšlela jsem, jen jsem do sebe pustila hudbu, zaposlouchala se do Ney-ova hlasu (kontratenor), vnímala extravagantní kostýmy a sledovala jeho nelehkou životní cestu, která byla už od dětství hodně ovlivněná přísným otcem, kterého zde skvěle zahrál Rômulo Braga. Touha po svobodě, naslouchání přírodě a její propojení s jevištěm, jeho "já" schované za maskou, vypuštění vnitřních démonů, vášeň, pohyby... to vše se odráží v celé tvorbě. Hudební skupina, zpěv, manažeři, cenzura vystoupení, vztah s otcem, přátelství, holky, kluci, sex a zase sex, partner, AIDS (80.léta)...bylo toho opravdu hodně.
Je to hodně kontroverzní umělec. Jeho tvorba se asi nebude líbit každému, a přesto ovlivnila a okouzlila davy. Časopis Rolling Stone ho zařadil mezi tři největší brazilské umělce všech dob.
Naprosto mě dostal charismatický Jesuíta Barbosa/Ney. Jeho "vykroucené" pohyby, emoce, oči, mimika...miluju, když herec nemluví, a vy si přesto jen z výrazu tváře dokážete přečíst vše, co se v něm zrovna odehrává. Nevím, jak moc se přiblížil originálu, ale v jeho podání mi přišel Ney hodně zajímavě...nevím.. zahraný, podaný, vykreslený. 1.srpna oslaví Ney Matogrosso 84 let a když jsem zjistila, že stále ještě vystupuje, musela jsem před ním jenom smeknout.