Podrobnosti recenze

8.5 7 10
Boots / Zobáci
Filmobanka
TheTrouble
TheTrouble
Srpen 21, 2025 1811
Celkové hodnocení

8.0
Příběh

7.0
Herecké výkony

7.0
Zvuk

10.0
Zpracování

8.0
Je zaujímavé že niečo čo bolo súčasťou "klasiky" gay fantázií takpovediac "odnepmäti", reálne vidíme na obrazovkách v tak ucelenej podobe až teraz. Podkladom je memoár The Pink Marine, takže nemusíme variť z vody. Vizuál je profesionálny až dokonalý - ako to obvykle u Netflixu (niekedy i s trochou irónie) konštatujem. Aby i súčasníci boli politicky spokojní, medzi postavami máme 4 gayov ktorých hrajú gayovia, v hereckom ensemble máme dokonca o jedného naviac.

Epizódy sú dobre dramaticky koncipované, s vlastným titulom a mikropríbehom a teda aj s istým uzavretím (osobne preferujem tento klasický model, než súčasné peklo s cliffhangermi). No naprieč ôsmimi epizódami sa postupne dozvedáme o čosi viac aj z minulosti a tráum či hĺbky charakterov. Keďže Netflix 2025 - netlačí sa na pílu, šokujúce odhalenia a sofistikované zápletky sa nekonajú, no myslím že väčšina hlavných postáv dostala dosť príležitosti čosi rozohrať, prejaviť emócie, dorásť (alebo nie) a ukázať svoje pekné aj mizernejšie črty.

Vojenské prostredie mi prišlo až surreálne sadistické, niekedy na hranici karikatúry - rozmýšľam či to naozaj zodpovedá realite - nejaký silný erotický/sexuálny podtón som veľmi nevnímal (toľko na margo "klasických" fantázií). Miestami po sebe jačali až toľko, že človek sa od toho musí emocionálne odpojiť - a to môže byť seriálu na škodu. Asi to mala byť aj trochu komédia, ale s občasnými komediálnymi tónom som sa nejako nevedel zladiť. Omnoho lepšie vyznieva vážna rovina (aj keď teda Platoon či Full Metal Jacket to nie je :D).

Celkom som si užil interakciu Cope-a a seržanta Sullivana - niekde medzi svojvoľným sadizmom a tušenou-rovnakou-sexualitou i osobnými traumamami poznačeným mentorstvom. Dobe vyzneli aj iné váženejšie momenty, hoci ... áno, videli sme to v nespočte filmov z vojenského prostredia a vo väčšej intenzite. Tu vidím asi najväčšiu slabinu - žánrová nejasnosť (hoci mi obvykle nevadí) - ako komédia to bolo príliš vážne, ako vážna dráma zasa na svoju škodu príliš odľahčené, skratkovité a niekedy šablónovité.

Bral by som to ako milý farebný "long overdue" medailón do gay histórie (áno aj v týchto prostrediach sme boli a sme), bez zásadného "odkazu".
A myslím že seriál je stále stráviteľný aj pre heterákov, dali sem nejaké rodinné traumy i romance on+ona s dostatočnou pozornosťou, aká sa gay side-kick-om obvykle nedostáva.

Veľké negatívum pre mňa ostáva až fašistický patriotický tón (v kultúre, pokrikoch, rituáloch mariňákov) - aj keď chápem že v USofA je to naozaj chlieb každodenný - pretože nebol kritizovaný ani parodovaný, ale prezentovaný ako samozrejmosť, bol to ten "pekný okrúhly obal" na celý príbeh. Snaha zapáčiť sa "tej druhej strane"?

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.