Podrobnosti recenze
8.5 7 10Epizódy sú dobre dramaticky koncipované, s vlastným titulom a mikropríbehom a teda aj s istým uzavretím (osobne preferujem tento klasický model, než súčasné peklo s cliffhangermi). No naprieč ôsmimi epizódami sa postupne dozvedáme o čosi viac aj z minulosti a tráum či hĺbky charakterov. Keďže Netflix 2025 - netlačí sa na pílu, šokujúce odhalenia a sofistikované zápletky sa nekonajú, no myslím že väčšina hlavných postáv dostala dosť príležitosti čosi rozohrať, prejaviť emócie, dorásť (alebo nie) a ukázať svoje pekné aj mizernejšie črty.
Vojenské prostredie mi prišlo až surreálne sadistické, niekedy na hranici karikatúry - rozmýšľam či to naozaj zodpovedá realite - nejaký silný erotický/sexuálny podtón som veľmi nevnímal (toľko na margo "klasických" fantázií). Miestami po sebe jačali až toľko, že človek sa od toho musí emocionálne odpojiť - a to môže byť seriálu na škodu. Asi to mala byť aj trochu komédia, ale s občasnými komediálnymi tónom som sa nejako nevedel zladiť. Omnoho lepšie vyznieva vážna rovina (aj keď teda Platoon či Full Metal Jacket to nie je :D).
Celkom som si užil interakciu Cope-a a seržanta Sullivana - niekde medzi svojvoľným sadizmom a tušenou-rovnakou-sexualitou i osobnými traumamami poznačeným mentorstvom. Dobe vyzneli aj iné váženejšie momenty, hoci ... áno, videli sme to v nespočte filmov z vojenského prostredia a vo väčšej intenzite. Tu vidím asi najväčšiu slabinu - žánrová nejasnosť (hoci mi obvykle nevadí) - ako komédia to bolo príliš vážne, ako vážna dráma zasa na svoju škodu príliš odľahčené, skratkovité a niekedy šablónovité.
Bral by som to ako milý farebný "long overdue" medailón do gay histórie (áno aj v týchto prostrediach sme boli a sme), bez zásadného "odkazu".
A myslím že seriál je stále stráviteľný aj pre heterákov, dali sem nejaké rodinné traumy i romance on+ona s dostatočnou pozornosťou, aká sa gay side-kick-om obvykle nedostáva.
Veľké negatívum pre mňa ostáva až fašistický patriotický tón (v kultúre, pokrikoch, rituáloch mariňákov) - aj keď chápem že v USofA je to naozaj chlieb každodenný - pretože nebol kritizovaný ani parodovaný, ale prezentovaný ako samozrejmosť, bol to ten "pekný okrúhly obal" na celý príbeh. Snaha zapáčiť sa "tej druhej strane"?