Podrobnosti recenze

6.8 4 10
Sauna
Filmobanka
karcikarel
karcikarel
Srpen 14, 2025 992
Celkové hodnocení

5.3
Příběh

6.0
Herecké výkony

6.0
Zvuk

5.0
Zpracování

4.0
Najaktraktívnejší na filme bol asi názov a situovanie do ikonických priestorov gay polosveta. Dej však bol značne vycucaný z prsta, tlačilo sa na pílu, a správanie oboch hlavných postáv bolo svojim spôsobom nesympatické - takže najväčší problém som mal s akoukoľvek emocionálnou účasťou. Ako portrét dvoch nedospelo sa správajúcich jedincov, ktorí sa pokúsia o nepravdepodobný vzťah a sabotujú ho svojimi návykmi (aj keď určite zdôvodniteľnými individuálnou sociálnou situáciou a príbehom) - to bolo ukážkové - chábal mi nejaký prerod, východisko, alebo aspoň nádej.

Postavy sa správajú tak trochu ako príslovečné "mimobežky", každá zajatá vo svojom vlastnom svete, neskúsení kráčať v ústrety, neznalí empatie. Johan sa snaží dokázať lásku patologickou submisivitou v dynamike vzťahu, aj tým že sa neštíti vandalizovať a kradnúť na spôsob "ale ja to robím pre Teba" veľmi naivne buranským spôsobom, pri ktorom zničí aj svoje doterajšie zázemie. Všetky kontrolky blikajú. William zasa rieši svoju trans identitu a to, odvážim sa povedať, konfliktným spôsobom typickým pre agitovanú a politizovanú západnú mestskú komunitu - hľadajúc urazenosť za každú cenu, problémy aj tam kde nie sú - kamkoľvek Johan stúpi, môže si byť istý že "spravil niečo zlé". Ak šlo práve o toto neprikrášlené zrkadlo urban LGBT+ identít, neadekvátnosti, manipulácie a dysfunkčných vzťahov, bez vysvetľovania a komentárov pod čiarou, bravo. Film ma však úplne nepresvedčil že toto bol zámer tvorcov.

Celkovo mi tu chýbala nejaká ľudská vľúdnosť, smerovanie, vývoj postáv, možno i snaha zobraziť gay život mimo prázdnotu klišé (sauna, party, tanec, sex, vzťah). Priznám sa že film mi nesadol.

Podmínky užívání www.gaytitulky.infoV případě dotazů, potížemi s funkčností nebo náměty ke zlepšení portálu nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.   ||  erthos (moderátor)  ||  deep (moderátor)  ||  tomas106 (editor) ||  Hadonos (editor). Máte-li podezření na porušení obsahu autorských práv, neprodleně nás prosím kontaktujte na adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. K fungování tohoto webu jsou zapotřebí tzv. cookies, proto svým využíváním této technologie souhlasíte samotným používáním služby (webových stránek gaytitulky.info). Pokud s tím nesouhlasíte, nepoužívejte tyto webové stránky.