Podrobnosti recenze
7.8 7 10Film sa dá v niekoľkých aspektoch porovnať s Brokeback Mountain. Spomenutá nálada, pozvoľné plynutie deja, zastavenie v okamihoch "uprostred ničoho", putovanie kdesi na okrajoch spoločnosti, nesmelé objavovanie náklonnosti, rozomletie "normálnym životom". No v tomto porovnaní som si The History of Sound užil omnoho viac - možno práve preto že nie je len pikantnou poviedkou o osudom trápených honelníkoch s peknými hercami, ale celú jednu vrstvu vnímania vypĺňa zaujatie hudobnou tematikou, ku ktorej pristupuje takmer dokumentaristicky. Na soundtrack sa veľmi teším. Herecky nemám čo vyčítať, Paulovi Mescalovi aj Joshovi O'Connorovi roly sedia, chémia medzi nimi funguje, emócie žmýkajú tam kde treba a primerane.
Jediné čo by som vytkol je možno zbytočné naťahovanie deja. Krásny koniec by bol práve v momente keď Lionel navštívi Davidovu manželku. A možno ešte skôr, na konci ich ethnomuzikologického putovania. Ďalšie a ďalšie krátke dovetky, z rôznych období života, nové zbytočné zápletky, kariérne a vzťahové cesty, ale aj záverečné "zhrnutie života" v takom tom typickom oscarovom finálne ktorá má vytlačiť slzu aj zo suchej handry - by som si už kľudňe odpustil. Akoby sa už len snažilo dodať filmu okrúhlosť a epický pátos - povedané v jazyku hudobnej témy snímku: pôsobilo na mňa nasilu a disonantne. No stále je to kvalitný, profesionálne natočený, pekný film, ktorý diváka okrem gay romance obohatí aj objavením takmer strateného hudobného žánru.