Podrobnosti recenze
9.6 15 10Joma s ohryzanými prsty až na kost, kterým říkám mrkve, zprznili tím deklem na hlavě do podoby sedmnáctiletého ptáčete bez obočí a čela. Dokonce jej nezměnili ani v roce 1928, kdy se musel chovat a oblékat dle tehdejších zvyklostí a všechny ostatní postavy vypadaly přirozeně kromě něj. Moc se mi líbí někteří asijští herci s neoperovanýma očima s převislými víčky, ale Jom s tou poklicí až do očí vypadal jako syn E.T. a měl oči mloka. Úspěšného vystudovaného architekta z roku 2023 ztvárnili tvůrci do podoby, co se chová před sto lety jako mnohdy šklebící se vyoraný hovňous, a rádoby nepřirozená komičnost vypadala někdy až křečovitě. Dokázal bych si představit pojmout či uchopit postavu Joma jinak, ne tak teatrálně a nebo i vyměnit za jiného herce.
Mé hodnocení:
Pokud někomu nesedí reinkarnace a posuny v čase, zpomalené tempo vyprávění verze uncut, tak to asi nebude seriál pro něj. Pro mě ale byl. Výborně vymyšlený, promyšlený, mnohovrstevný příběh mě pohltil spolu s hudbou a hereckými výkony. Přirostly mi k srdci téměř všechny postavy (včetně i těch dvou jakoby "zvláštních" Thajců Roberta - Švýcara, který se rozhodl žít v Thajsku a stal se Thajcem a Jamese - o něm píšu v komentářích), nejen ti dva hlavní, kde pro mě osobně dominoval sympatický Bright. Mnozí diváci budou tápat nad koncem. Trošku jsem pátral už dříve, neboť mě seriál zaujal a viděl jsem jej už dvakrát a první série pokryla pouze Knihu 1, kde vystupuje Khun Yai (Bright) v roce 1928. Ale existoval ještě Velitel Yai v roce 1700, který se tam mihne několikrát ve vodě s tím knírkem a hlavně potom je v posedním díle ZA TITULKY na konci scéna z roku 1700 a konec této první série (před závěrečnými titulky) v posledním díle je z konce Knihy 2 (neboť se nevědělo, jestli bude pokračování druhou sérií kvůli rozpočtovým omezením), kdy nastupuje Yai Kanthorn v roce 2023, reikarnace Velitele (1700) a Khuna (1927). Je to vnuk Leka, mladšího bratra Knuna Yai-e, který v seriálu rovněž hraje. Je to ještě daleko složitější, ale to už se netýká tak moc odvysílané série.